VAŠE FINANCE V DŮCHODU aneb svůj osud máte ve vlastních rukou

02.03.2023

Pojďme se podívat, jak příjemný Vás čeká důchod a co se s tím dá dělat:          

  1. Odejdete do důchodu v 65 nebo později?
    1. Bez vlastních úspor odejdete dle dnes platné legislativy do důchodu v 65 letech. S největší pravděpodobností ale bude tento věk postupně zvyšován. Pravděpodobně se dožijete nějakých 75-85 let, a důchodu si tedy budete užívat zhruba 10-20 let.
    2. Bez vlastních úspor nebudete moci využít předdůchod. K jeho využití musíte prokázat vlastní úspory v minimální výši 290.000 - 720.000 (platí v roce 2023).
    3. Bez vlastních úspor budete moci odejít do předčasného důchodu pouze v případě, že se smíříte s daleko větším propadem své životní úrovně, než by nastal odchodem do řádného důchodu, což Vám potvrdí Kalkulačka. Navíc se uvažuje o tom, že podmínky odchodu do předčasného důchodu budou zpřísněny.
    4. Více se můžete dovědět v kapitolách
      1. Jak funguje důchodový systém v ČR
      2. Důchodová reforma
  2. Vystačíte žít 15 let se státním důchodem 16.000 měsíčně nebo méně?
    1. Po dobu aktivního života zaplatíte do důchodového systému v závislosti na Vašem příjmu od 2.500.000 až přes 10.000.000, ale dostanete z něho pouze 1.600.000 až 3.500.000, tj. vrátí se Vám pouze 65-21% toho, co jste do důchodového systému zaplatili.
    2. Od státu budete dostávat důchod, který bude v závislosti na Vašich předchozích příjmech ve výši 74-10% Vašich předchozích příjmů, neboli Vaše životní úroveň klesne o 26-90%. Přesně Vám to řekne Kalkulačka.
    3. Více se můžete dovědět v kapitolách
      1. Jak funguje důchodový systém v ČR
      2. Státní důchod
    4. nebo v dokumentu
      1. Lidé příliš spoléhají na stát, skutečná výše důchodu je pak nemile zaskočíLidé příliš spoléhají na stát, skutečná výše důchodu je pak nemile zaskočí
  3. Na co se budete moci spolehnout?
    1. Za posledních 23 let byl zákon č. 115/1995 Sb. o důchodovém pojištění, kterým jsou podmínky odchodu do důchodu a výše důchodů upraveny, změněn 80krát, tj. 3-4krát ročně!!!!!
    2. Pokud budete v rukou nerozumných politiků, jako bohužel doposud, bude se věk odchodu do důchodu a výše důchodu i nadále nepředvídatelně měnit, a nebudete tedy mít s dostatečným předstihem tušení, co Vás v důchodu čeká.
    3. Více se můžete dovědět v kapitole
      1. Důchodová reforma
  4. A jak na tom budete s vlastními úsporami?
    1. Pokud však budete mít vlastní úspory, předešlé 3 body se Vás budou týkat pouze okrajově. Na otázku, kolik budete potřebovat mít naspořeno, Vám odpoví Kalkulačka.
    2. S nasměrováním Vašich peněz a daňových úlev tak, aby Vám skutečně požadovanou částku naspořily, Vám mohu pomoci já, k tomu stačí odeslat Kontaktní formulář.
    3. Více se můžete dovědět v kapitolách
      1. Spořit na důchod?
      2. Nespořit na důchod?
      3. a na webu srovnej investice.
  5. Jak pracovat s kalkulačkou?
    1. Kalkulačka má dva režimy: Základní a Rozšířený.
    2. Ponechte Kalkulačku v Základním režimu a nastavte všechny požadované hodnoty. Jednotlivé hodnoty lze nastavit buď:
      1. Pomocí šipek, které se objeví vpravo od hodnoty, když nad ní umístíte kurzor. Toto platí pouze pro PC.
      2. Kliknutím na hodnotu a jejím přepsáním. Toto platí pro všechna zařízení.
    3. Po zadání všech požadovaných hodnot klikněte na tlačítko Spočítat spoření. Pod ním se objeví Shrnutí, které obsahuje 3 řádky:
      1. Kolik si na důchod naspoříte a jaké životní úrovně v důchodu dosáhnete pomocí běžných spořících nástrojů.
      2. Kolik si na důchod naspoříte a jaké životní úrovně v důchodu dosáhnete s využitím všech daňových výhod.
      3. Kolik získáte navíc využitím všech daňových výhod.
    4. Pokud jsou první dva řádky šedivé, pak v důchodu nedosáhnete na životní úroveň, kterou požadujete a kterou jste si na Kalkulačce nastavili. Pokuste se změnit nastavení Kalkulačky tak, aby alespoň jeden řádek byl zelený. Tedy:
      1. Zvyšte částku měsíčního spoření, nebo
      2. Zvyšte požadovaný věk odchodu do důchodu, nebo
      3. Snižte požadovanou životní úroveň v důchodu, nebo
      4. Upravte vhodně všechny tři výše uvedené hodnoty.
    5. Pokud je alespoň jeden řádek zelený, pak v důchodu dosáhnete na životní úroveň, kterou požadujete, nebo na vyšší. Takže máte hotovo. Ale můžete si vyzkoušet své zadání zoptimalizovat:
      1. Můžete snižováním měsíčního spoření tak dlouho, dokud zůstane alespoň jeden řádek zelený, zjistit, jakou nejmenší částku potřebujete spořit, abyste si zajistily přesně tu životní úroveň, kterou jste v Kalkulačce zadali.
      2. Nebo můžete se stejným cílem snižovat svůj věk odchodu do důchodu. Pouze upozorňuji, že z technických důvodů nelze snižovat tuto hodnotu pod 60 let. Pokud i při hodnotě 60 let ukazuje Kalkulačka vyšší životní úroveň v důchodu, než máte zadáno, můžete tuto optimalizaci dokončit snižováním měsíčního spoření, jak je uvedeno v předešlém odstavci.
    6. Pokud Vás zajímají podrobnější informace, můžete přepnout Kalkulačku do Rozšířeného režimu. Zde už žádné nové hodnoty nezadáváte. Kromě jiného zde ale zjistíte informace o:
      1. Čisté mzdě.
      2. Výši starobního důchodu.
      3. Kolik za celý život do státního důchodového systému zaplatíte a kolik z něho dostanete.
      4. Jakou budete mít v důchodu životní úroveň, pokud nebudete mít vlastní úspory.
      5. Zda pro Vás bude lepší odejít do předdůchodu, nebo do předčasného důchodu.
      6. A ve shrnutí zjistíte, kolik si na důchod naspoříte pomocí nejčastějších spořících nástrojů.
    7. Kalkulačky také získáte tiskový výstup ve formátu PDF, který obsahuje všechny informace, které nabízí Rozšířený režim, a to i když máte zapnutý režim Základní.
    8. Můžete si tedy v Kalkulačce postupně namodelovat několik variant, například sebe a partnera, a uchovat si je pro následné vyhodnocení jako dokumenty PDF.
  6. Důležitou součástí každého spoření je jeho kvalita. O kvalitě spoření pojednává web srovnej investice.
Zpět na všechny články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login Login