PROČ JSOU HOLANDŠTÍ, AUSTRALŠTÍ NEBO NĚMEČTÍ DŮCHODCI BOHATÍ aneb spoléhejte jako oni více na sebe

01.05.2018

Také chcete žít v zimě u vlahého moře? Myslíte si, že je to nedosažitelný sen?

  1. Ve vyspělých zemích je příjem v důchodu stejný jako v produktivním životě.
    1. V zemíchjako Holandsko, Austrálie nebo Německo je příjem důchodců tvořen ze 60% státním důchodem (tzv. průběžným jako u nás) a ze 40% z jejich soukromých úspor.
    2. Pokud tedy např. v Německu dostanou průměrně vydělávající občané důchod ze státního průběžného důchodového systému ve výši 58% jejich předchozí čisté mzdy, pak jim to se soukromými úsporami stačí na téměř 100% příjmů, na které byl zvyklí před odchodem do důchodu.
    3. A protože již ratolesti vylétli z hnízda, pantáta již nespořádá na posezení 20 knedlíků a paňmaminka už nemusí mít každý týden nové hadříky a šminky, mohou si dovolit užívat života, cestovat nebo třeba celou zimu pobývat v teplých krajinách.
    4. Více se můžete dovědět v dokumentech
    5. Nejlepší důchodový systém: Holandsko, Austrálie a … ŠvédskoNejlepší důchodový systém: Holandsko, Austrálie a … Švédsko
    6. Penzijní systém v Nizozemském království: Inspirace pro Česko?Penzijní systém v Nizozemském království: Inspirace pro Česko?
    7. Švédská penzijní reforma přitahuje další zeměŠvédská penzijní reforma přitahuje další země
    8. Důchodový systém v NěmeckuDůchodový systém v Německu
    9. Lidé mívají o své penzi iluze. Probuzení bývá tvrdéLidé mívají o své penzi iluze. Probuzení bývá tvrdé
  2. Můžete na tom být stejně jako oni?
    1. Ano, pokud si úsporami zajistíte 100% životní úroveň v důchodu. Jak na to Vám poradí Kalkulačka a následně já, pokud pošlete Kontaktní formulář.
    2. Příklad 1:
      1. Pokud berete průměrnou mzdu, je Vám 25 a stačilo by vám odejít do důchodu v 65, pak Vám stačí spořit 1.300 měsíčně + čerpat všechny daňové úlevy, abyste si zajistili stejnou životní úroveň jako před odchodem do důchodu.
    3. Příklad 2:
      1. Pokud berete průměrnou mzdu, je Vám 25 a chcete odejít do důchodu v 60, pak vám stačí spořit 3.200 měsíčně + čerpat všechny daňové úlevy, abyste si zajistili stejnou životní úroveň jako před odchodem do důchodu.
  3. Důležitou součástí každého spoření je jeho kvalita. O kvalitě spoření pojednává web srovnej investice.
Zpět na všechny články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login Login