Manželé Dagmar (51) a Miloš (52)

  • Poslední roky si odkládali 9 000 Kč měsíčně a snili o tom, že půjdou do důchodu v 60 letech.
  • Jejich úspory by však na dřívější odchod do důchodu nestačily.
  • Díky využití státní podpory však získali na spoření další 4.000 Kč.
  • Nyní již sedm let plně využívají všechny daňové úlevy a jejich sen se pomalu stává skutečností.

S penězi zacházejí konzervativně, neradi něco mění.

Dagmar pracuje jako vedoucí skladu v autosalonu, Miloš je zkušený montér v exportní strojírenské firmě a jezdí na montáže po celém světě, i když ho to v poslední době už tolik nebaví.

Než jsem k nim na jaře 2014 přišel, měli na starosti ještě dvě šikovné dcery, které studovaly medicínské obory na vysokých školách. Manželé byli zvyklí utrácet pouze to, co vydělali, a považovali za důležité dávat nějaké finance stranou. „V práci jsme od rána do večera, nemáme proto čas užívat si života. Sníme o tom, že si naspoříme co nejvíce peněz, abychom mohli jít do důchodu v 60 letech," řekli mi při první návštěvě. Pořádně ale nevěděli, kolik to bude a zda to bude stačit.

Zjistil jsem, že si poslední 4 roky odkládají kolem 9.000 Kč měsíčně. Část dávali na penzijní pojištění, většinu ale nechávali na běžném účtu v bance. Spočítal jsem, že jim to na odchod do důchodu dříve než v 65 letech stačit nebude. Byli trochu zklamaní: „9.000 Kč není málo peněz, mysleli jsme, že spoříme dost, abychom mohli jít do důchodu dříve."

„Víte o tom, že pokud si zaměstnanec měsíčně spoří na důchod 2.100 Kč, dostane od státu další 2.000 Kč, každý rok tedy dalších 24.000 Kč?" zeptal jsem se jich. „To není možné, to bychom o tom přece už museli dávno vědět! Nikde jsme o tom neslyšeli a stát by to přeci propagoval, to musí být nějaká hloupost!" zněla nechápavá odpověď. Ukázal jsem jim svoje spoření, které s podporou státu dělám již asi 15 let. Pak jsem je upozornil na to, že když tuto podporu využijí i oni, budou si moci svůj sen splnit.

Dagmar s Milošem již pátým rokem naplno využívají státní podporu a s mojí pomocí spoří na důchod efektivně. Každý rok společně kontrolujeme, jak úspory rostou.

A jaký je aktuální stav a výhled tvorby jejich úspor? To ukazuje následující graf:

Dagmar a Miloš spoření

Jejich sen se pomalu stává realitou.

A jejich dvě dcery mezitím úspěšně dostudovaly. Ani ony se v důchodu nechtějí spoléhat na stát. A u svých rodičů si ověřily, že spořit na důchod s mou pomocí je snadné.

Chcete i Vy vědět, jak získat státní podporu a efektivně spořit na důchod? Stačí mi zaslat Kontaktní formulář.

Zpět na všechny příběhy
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login Login